Od čega zavisi cena sajta

Pitanje svih pitanja: koliko košta? U narednih nekoliko redova ćemo pokušati da damo neke odgovore i obrazloženja na “najvažnije” pitanje.

Kvalitetan materijal i definisani ciljevi značajno smanjuju vreme i cenu izrade

Veoma je teško dati direktan i precizan odgovor na ovo pitanje. Sajtovi su specifične stvari i određivanje cene nije nešto što se može odrediti u sekundi nakon što klijent pita “koliko to košta”. Svaki sajt ima različitu cenu, naročito kada se radi “ručno” bez unapred pripremljenih polu-gotovih rešenja. To je stoga što na cenu utiče veliki broj faktora. Neke od njih ćemo pokušati da razložimo na činioce i pojasnimo proces formiranja cene jednog sajta.

Domen: Domen je adresa sajta (na primer manufutura.rs) – zakupljuje se od provajdera i važi godinu dana. Naziv domena i ekstenziju (.rs, .com, .net, .co itd.) vi birate, pod uslovom da pre toga nisu već zauzeti. Zavisno od atraktivnosti ekstenzije, cene domena se kreću od 800 pa do više hiljada dinara. Kod nas najpopularniji domeni .rs i .com su od 1500-2000 dinara na godišnjem nivou.

Hosting: Hosting je mesto na kojem se sajt “fizički” nalazi. Hosting se takođe zakupljuje od provajdera i dolazi u različitim paketima. Hosting je veoma važan činilac u životu jednog sajta. Kvalitet hostinga direktno utiče na performanse sajta. Zavisno od veličine samog sajta, mesečnog protoka, i potreba klijenta, hosting može koštati od 3500 dinara pa do 10.000, takođe na godišnjem nivou.

WordPress licence: Nakon što smo obezbedili domen i hosting (bez kojih je nemoguće raditi sajt), okrećemo se podešavanju WordPress sistema na kojem manufutura uglavnom izrađuje sajtove. WordPress sadrži brojne besplatne ili plaćene alate kojima se omogućava brže, efikasnije i naprednije izrađivanje sajtova. Zavisno od potrebnih alata, za koje se plaćaju posebne licence po sajtu, ova stavka može biti besplatna ili ići do nekoliko stotina eura, zavisno od potreba. Ukoliko se radi klasičan prezentacioni sajt, licence će veoma retko preći 50 eura. Za napredne multifunkcionalne prodavnice, cene alata i licenci su značajno više.

Definisani ciljevi: Kada klijent zna šta tačno želi, i ima jasnu viziju kako bi trebao da izgleda i funkcioniše budući sajt, izrada potrebuje značajno manje vremena, a samim tim i novca. Neretko se dešava da se zbog nejasno definisanih ciljeva dugo luta u izradi sajta, što u velikoj meri utiče na krajnju cenu, ali i zadovoljstvo obe strane.

Kvalitet materijala: Stavka koja verovatno najviše utiče na cenu jeste kvalitet materijala koji klijent poseduje, a želi da ga prikaže na sajtu. U našem radu, najviše radnih sati potrošimo na pripremu i preradu nedovoljno kvalitetnog materijala. Obično se našalimo sa klijentima pa kažemo “što je sajt lepši, to je jeftiniji”. Mada šala, pomalo je i istinita – što je kvalitetniji materijal koji klijent poseduje, to je naš posao manji, brži a krajnji rezultat lepši.

Na kraju, kada sve faktore uzmemo u obzir, dolazimo do jednostavnog zaključka da spremniji klijenti prolaze jeftinije. Kvalitetan materijal i jasna vizija značajno smanjuju radne sate i finalnu cenu. Ukoliko moramo da pričamo o nekom cenovnom rangu, iz našeg iskustva stvari stoje sledeće:

Prezentacioni sajtovi se, zavisno od broja strana i količine posla, kreću od 350 – 900 eura, dok se online prodavnice ili sajtovi sa promenljivim sadržajem (portali sa vestima ili slično) kreću od 600 do 1200 eura. Naravno, cene su okvirne i paušalne, ali većina projekata se uklapa u taj šablon, iako ima pojedinih izuzetaka.

Kvalitetan materijal i definisani ciljevi značajno smanjuju vreme i cenu izrade